PRLEK, VEKI DED


V ponedeljek, 28. septembra, se nas je 21 radovednih glav, ki nas zanima zgodovina, odpravilo na ogled spominskih sob naših prleških rojakov. Krajša ekskurzija je potekala v okviru projekta Prlek, veki ded, vodila pa sta ga profesor zgodovine in geografije Franc Čuš in učiteljica Metka Štuhec. Najprej smo se odpravili v Biserjane pri Svetem Juriju in si tam ogledali spominsko sobo Antona Korošca, katerega ime nam ni preveč znano. Anton Korošec velja za enega največjih politikov v Sloveniji. Bil je prvi Nesrb, ki ga je kralj Aleksander imenoval za predsednika vlade v Jugoslaviji. V dunajskem parlamentu je prebral Majniško deklaracijo, saj se je zavzemal za samostojno Slovenijo in si tako ustvaril bogato politično kariero.

Po ogledu spominske sobe Antona Korošca smo se odpeljali v Ljutomer, kjer smo imeli malico, in nato ogled spominske sobe Cvetka in Manka Golarja. O njima nam je več povedala gospa Katja Peršak Hajdenjak.

O Cvetku Golarju smo izvedeli, da ga je v Prlekijo pripeljala ljubezen. Bil je sodobnik moderne književnosti, pisal je pesmi, prozo in dramatiko. Učenci pa smo ugotovili, da je bil zelo podoben Ivanu Cankarju.  Njegov sin Manko Golar je bil rojen V Münchnu, a je otroštvo preživel v Ljutomeru. Znan je predvsem po zgodbah Okrogle o Veržencih, ki so zelo zanimive in smešne. Bil je učitelj, pedagog, ravnatelj in vodja pevskega zbora, na katerega je bil zelo ponosen, saj so bili tako dobri, da so peli pri nekdanjem jugoslovanskem predsedniku Titu.

Odpravili smo se še na ogled spominskih sob v Veržeju. Tam sta živela glasbeni pedagog in skladatelj Slavko Osterc, katerega ime nam je zelo znano, saj se po njem imenuje glasbena šola v Ljutomeru, ter Franc Kovačič, ki je opisal zgodovino Ljutomera in okolice in pomagal pri ustanovitvi Marjanišča v Veržeju.

Patricija Gomilšek, 9. a

 Veronika Kos, 9. b

Zadnje novice

Kategorije

Kontakt