Zaključna ekskurzija osmošolcev

Zaključna ekskurzija osmošolcev

V četrtek, 2. 6. 2022, smo se učenci 8.a in 8.b z učiteljicami Jasno, Nino in Doro odpravili na ekskurzijo v Vrbo, jamo Pekel in Rimsko nekropolo.

Naša prva postaja je bila Vrba. Med čakanjem smo si ogledovali lepote Vrbe in njene okolice – od tam smo namreč lahko videli vrh Krvavec. Pod vaško lipo smo v krogu recitirali Povodnega moža. Ogledali smo si cerkvico svetega Marka, nato pa naš glavni cilj – rojstno hišo Franceta Prešerna. Njegova družina je spadala med bogatejše kmete.  Kot vsaka hiša takrat je tudi njihova imela črno kuhinjo. Ker ni bilo dimnika, se je namreč preprosto kadilo po kuhinji.  Pri hiši je bilo 8 otrok, Prešeren se je rodil kot tretji otrok in prvi fant. Ohranjena je njegova originalna zibelka. France je od doma odšel pri sedmih letih, z namenom šolati se pri stricu za duhovnika. V poznejših letih je z njim živela sestra. Sto let po smrti Prešerna se je v isti hiši rodil Anton Vovk. Hišo so odkrili leta 1939 in jo prenovili v muzej.

Naslednja postaja je bila jama Pekel. Legende pravijo, da je takšno ime dobila zato, ker ko so žene prale perilo, jih je preganjal vrag. Takrat ko ga je obsijalo sonce, se je spremenil v kamen. Videli smo veliko stalagmitov in stalaktitov, ki so čez ogromno let pridobili na velikosti. Videli smo tudi največji slovenski pozemeljski slap. V jami je bilo 10 stopinj Celzija.

Naša zadnja postaja je bila Rimska nekropola (arheološko najdišče) v Šempetru v Savinjski dolini. Videli smo grobnice bogatih  Rimljanov. Na njih so bile opisane mitološke zgodbe. Tukaj pa se je tudi naša pot končala. Po tem smo se varno vrnili nazaj v šolo.

Stella Nerat, 8.a

Zadnje novice

Kategorije

Kontakt