V petek, 14. februarja 2020, je na naši šoli potekal projekt Noč branja. Noči branja smo se lahko udeležili učenci, ki smo opravili bralno značko.  V šoli smo se dobili ob 18. uri in takoj smo si šli v učilnice pripravit svoje ležišče.

Skrbeli smo tudi za svoje mišice, ker smo si sami šli po blazine. Nato smo se vsi udeleženci odpravili v učilnico podaljšanega bivanja, kjer nas je nagovorila organizatorka Noči branja, učiteljica Katja Koroša. Pozdravila nas je tudi učiteljica Alenka Kajtna Zorko. Kot vsako leto smo za pogostitev dobili koktajl dobrodošlice, ki je vedno zelo okusen.

Letos smo imeli samo dve delavnici. Prva je bila poslikava stene, ki so se je udeležili učenci šestega in sedmega razreda. V drugi delavnici pa smo osmošolci in devetošolci ustvarjali animacije na temo evropskih držav, s katerimi sodelujemo v projektu. Razdelili smo se v skupine po štiri. Učiteljev je bilo največ, zato so dobili najtežjo nalogo, in sicer urediti in pripraviti animacijo Evrope. Ostali smo si lahko sami izbrali državo, ki smo jo predstavili. Pri delavnici je bilo zelo ustvarjalno, ker smo se učenci preizkusili v risanju, slikanju in snemanju glasov zraven animacije. Ustvarjanje animacije je vodila Hana Repše, ki je s seboj prinesla veliko zanimivih pripomočkov in znanja ter nam na začetku prikazala nekaj animacij, ki so bile zelo zanimive.

Šestošolce in sedmošolce pa sta pri poslikavi stene, ustvarjanju logo tipa in pri ureditvi Erasmus+ kotička usmerjali Jožica Lešnik Švajger in Nina Šulin, ki sta veliki umetnici, kar se sedaj opazi na steni naše šole. Medtem ko smo učenci pridno ustvarjali, so bile pridne učenke, ki obiskujejo šolsko interesno dejavnost kuhanje, njihova mentorica pa je učiteljica Nina Vozlič. Pripravile so zelo dobro krompirjevo juho in kar 150 palačink za nas. Učiteljica je povabila na okusno večerjo in tega smo bili zelo veseli. S polnimi trebuhi smo dokončali svoje animacije, kjer smo naše izdelke samo še izpilili.

Ob 22. uri nas je prijetno presenetil šolski bend. Zaigrali so kar devet pesmi, ki so bile odlične. Po nastopu šolskega benda je sledil literarni žur, nato pa se nam je že mudilo igrat odbojko, kajti hoteli smo izzvati učitelje in se pomeriti proti njim. Najprej so se proti njim pomerili sedmošolci, nato devetošolci in na koncu še osmošolci. Žal smo vsi morali priznati premoč učiteljem, ki so nas zelo presenetili. 23.30 smo se učenci zbrali  v  slovenski učilnici, kjer so nam učenke umetnosti predstavile evropske avtorje. Spoznali smo avtorje iz držav, s katerimi sodelujemo v projektu Erasmus+. Nekatere smo zelo dobro poznali, spet za druge sploh nismo vedeli. Po literarnih prebliskih pa smo se tisti, ki smo še hoteli igrati odbojko, ponovno odpravili v telovadnico. Z nami sta v telovadnici vztrajali učiteljici Dora Roškar in Jelka Vinkovič. Ostali pa so se zabavali v svojih razredih in se družili.  Mi smo v telovadnici igrali odbojko kar do enih ponoči, hoteli smo še dlje, ampak smo se morali odpraviti spat. Hitro smo preoblekli in odpravili brat. Zaspali smo zelo hitro, ker smo bili kar izmučeni od dolge noči.

Učitelji so nas zgodaj zbudili. Časa za poležavanje ni bilo veliko, zato smo se uredili in pospravili učilnice. Odpravili smo se na zajtrk, ki so ga pripravile šolske kuharice. Po kratek zaključku smo odšli domov.

Vsi učenci se iskreno zahvaljujemo vsem, ki so pripomogli, da smo se učenci imeli tako super in se zabavali.

Veronika Kos, 8. b

Dostopnost