Danes je tretji petek v novembru, kar pomeni, da praznujemo tradicionalni
slovenski zajtrk. Letos je ta projekt že 13. leto zapored, a v Sloveniji v tem
tednu prvič obeležujemo tudi Teden slovenske hrane, ki spodbuja k
ponovnemu odkrivanju bogate tradicije domačih jedi ter koristi lokalno
pridelane hrane.
Namen projekta je osveščanje in predajanje ključnih sporočil,
izobraževati o pomenu zajtrka in prednosti lokalno pridelanih živil slovenskega
izvora. Letošnji projekt izpostavlja vseh pet sestavin tradicionalnega
slovenskega zajtrka, in sicer kruh, maslo, mleko, jabolko in med, slogan pa se
glasi »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!« Vemo
namreč, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu, ki nas napolni z energijo.
Pri tem pomembnem dogodku seveda sodeluje tudi naša šola. Na
zajtrk smo seveda povabili župana in druge predstojnike občine Križevci,
predstavnice društva kmečkih žena in predstavnike čebelarskega društva
Križevci.
Zjutraj smo se zbrali v večnamenskem prostoru, kjer je učenka
Nina Sagaj povedala nekaj splošnih informacij o TSZ. Tudi gospa ravnateljica in
gospod župan sta nas nagovorila in poudarila pomembnost zajtrka in hrane, ki jo
je potrebno uživati.
V poklon temu dogodku nam je otroški pevski zbor OŠ Križevci
DO RE MI pod vodstvom učiteljice Andreje Sever zapel Slakovo pesem Čebelar, ki so
ga s harmonikami spremljali učenci Nik Bagola, Lan Poredoš in Valentin Dolamič.
Seveda smo se pevskemu zboru vsi priključili.
Nato je sledil težko pričakovani zajtrk. Po zajtrku pa najrazličnejše delavnice. Učenci razredne stopnje so ustvarjali na temo TSZ, 6. razred so pekli medenjake skupaj z učiteljico Nino, ter kruh, rogljičke in parklje skupaj s kmečkimi ženami. Učenci sedmih razredov so se poglobili v spoznavanje čebelarstva in njegovega pomena. 8. razredi so risali na panjske končnice, izdelovali hotele za žuželke in izdelovali plakate o hotelih za žuželke. 9. razredi pa so imeli delavnico poklicna orientacija.