S šolo na Siciliji

 

Nedelja, 20. 3. 2022

Ob 5.30 mi je zazvonila budilka. V kovček sem zapakirala še par stvari, ga zaprla in se odpravila proti šoli. Tam nas je že pričakala učiteljica Nada Vajs Vidnar in kombi, v katerega smo naložile prtljago in se odpravile na pot proti Benetkam. Po poti smo pobrali tudi učiteljico Katjo Koroša. Vozili smo se nekje 4 ure. Seveda smo bile vse nestrpne zaradi leta. Okoli enajste ure smo prispele na letališče. Prevzele smo letalske karte in opravile check-in. Vse učenke smo letele prvič, zato smo bile vse vznemirjene in živčne. Ko je letalo vzletelo,  smo bile vse navdušene. Leteli smo nekje 1h 45min. Pristali pa smo v Palermu, kjer nas je že čakal naš kombi. Do hotela smo imele še nekje 2 uri vožnje. Vse izčrpane od dolge poti smo prišle do našega hotela, ki se je imenoval Baia Di Ulisse.

Tako se je naša pustolovščina v projektu  Erasmus + z naslovom Flipped Classroom from students for students pričela. Mobilnost je bila za 8 učenk in učiteljici Katjo ter Nado financirana s strani evropskih sredstev Erasmus +.

Preden smo se odpravili na večerjo, smo se z učenci iz Bolgarije, Irske in Avstrije, ki so prišli že en dan prej, najprej predstavili in spoznali. Pozdravit pa so nas prišle tudi italijanske učenke, s katerimi smo se spoznali v Sloveniji, ko so prišle obiskat našo šolo. Ob pol osmih smo se z avtobusom odpeljali na večerjo, kjer smo klepetali in jedli italijanske pice.

Ponedeljek, 21. 3. 2022

Po naporni nedelji smo se težko zbudile, vendar vse v pričakovanju. Uredile smo se ter se odpravile na zajtrk. Bil je prvi zajtrk, zato sem jedla hrano, ki še je nikoli nisem. Po zajtrku nas je zunaj že čakal avtobus. Peljali smo se do prve šole. Tam so nas toplo sprejeli. Predstavili so se nam s petjem in igranjem na različne instrumente. Na koncu te dobrodošlice, pa smo šole iz svoje države s seboj prinesle nekaj značilnega za svoj kraj. To so nato učitelji podarili vsaki sodelujoči šoli. Učenci smo pa dobili nahrbtnike, termovko in obeske, na katere smo morali napisati svoje ime in iz katere države prihajamo. Po obdarovanju smo šli v šole. Takoj ko smo vstopili v šolo, smo že navdušeno gledali vse umetnine, ki jih imajo. Od risb, slik do maket. So zelo likovna, umetniška šola. Zanimivo pa je, da nimajo jedilnice v šoli, kar se nam zdi nenavadno, saj jo mi imamo skoraj na vsaki šoli v Sloveniji.

Po ogledu smo se razdelili po skupinah in šli do učilnice, v kateri smo se zmenili vse za delavnice, za katere smo se odločili. Nato pa smo se peljali na že težko pričakovano kosilo italijansko kosilo.

V hotelu smo si potem malce odpočile. Kar naenkrat pa nas je prešinila misel, da bi se lahko z učenci iz drugih držav začeli vsaj malo pogovarjati. Ponudile smo jim slovenske sladice in ni nam bilo žal. Ko smo se vrnile v sobe, smo se morale spet urediti, saj nas je 19.30 že čakal avtobus, s katerim smo se peljali na večerjo. Za nami je bil že drugi dan.

Torek, 22. 3. 2022

Drugo jutro na Siciliji. Zjutraj smo se po zajtrku pripravljali na teren. Ker je avtobus imel rahlo zamudo, smo ta čas izkoristili za kratek sprehod do plaže hotela. Ko je avtobus prispel smo se polni pričakovanj odpravili proti dolini templjev v Agrigentu. Tam smo si najprej ogledali predstavo, povezano z grško mitologijo, ki so ji pripravili učenci gostujoče šole. Nato smo nadaljevali z ogledom ostankov templjev, zraven največjega je bil tudi velik kip padlega angela. Ko smo čakali da nadaljujemo ogled, smo si čas krajšali z italijansko igro v krogu. Igra je bila zanimiva, zato smo v njej zelo uživali in se jo igrali še vse preostale dni.

Po ogledu smo pomalicali štručke, ki so bile zelo okusne. Zatem smo se peš odpravili proti arheološkemu muzeju, kjer smo dobili nalogo, da poslikamo določene predmete, kot so npr. vaze, krste, ipd., slike pa smo kasneje uporabili pri izdelavi predstavitev. Po ogledu muzeja so si nekateri privoščili sladoled, potem pa smo se odpravili proti našemu hotelu. Ob povratku v hotel smo se z učenci iz drugih držav dogovorili, da gremo na hotelsko plažo. Irci in Avstrijci so se šli kopat v morje, potem pa se je opogumila tudi naša Neža. Ostale smo si zmočile samo noge. Neža nam je povedala, da je bilo kljub mrzlemu morju zelo zabavno. Na plaži smo še nabirale školjke ter občudovale lepote obale. Po kopanju smo se na terasi dobile z Irci in smo skupaj igrali UNO. Kasneje smo se igrali igro, kjer smo me ugibale irske besede, učenci iz Irske pa slovenske. Spoznale smo, da je irščina zelo drugačen jezik, vendar nam je kljub temu pri igri šlo dobro. Bilo je zelo lepo, zato je hitro prišel čas za večerjo. Večerje so bile vedno obilne, včasih je bilo hrane celo preveč. Čeprav smo že bili utrujeni, smo se kljub temu smejali, zabavali in zganjali norčije. Pozno zvečer smo se vrnili v hotel, kjer smo izčrpani popadali v postelje.

Sreda, 23. 3. 2022

Zjutraj smo se odpeljali do Scala dei Turchi. Na poti do skale smo na plaži nabirali školjke, kamne, morsko travo in pesek, saj smo potrebovali ves ta material za ustvarjanje v delavnicah. Snemali smo tudi kratke posnetke in fotografirali. Ob skali smo se obvezno morali skupinsko fotografirati in se malce posladkati.

Sledila je pot do avtobusov in do vrtca, kjer so nas pričakali otroci. Skupaj smo plesali in se pozabavali, a kar hitro smo se odpravili na kosilo. Nato je sledil hiter ogled mesta in raznih cerkva. Ogledali smo si tudi teater, kjer nam je Lucy zapela. Po vrnitvi v hotel so se punce Lara, Lara in Lucija odločile za hiter skok v morje, saj jim je bilo vreme naklonjeno. Sledila je večerja in igranje igre ugani besede z Bolgari.

Četrtek, 24. 3. 2022

Predzadnji dan smo se kot vedno po odličnem zajtrku odpravili v šolo Anne Frank. Na vrsti so bile delavnice po skupinah, v katerih smo ustvarjali že ves teden. Ta dan nas je čakalo snemanje in montiranje predstavitvenega videa skupine. V delavnicah smo utrjevali naš besedni zaklad angleščine in se preizkušali v raznih načinih snemanja videov. Kosilo smo opravili po italijansko, s testeninami seveda.

Sledil je čas za nakupovanje, česar smo se vsi zelo veselili. Kupile smo spominke in sklenile, da enkrat pridemo nazaj. Čas je hitro minil in že so nas učitelji pospremili v telovadnico, oni pa so imeli zadnjo uradno poslovilno večerjo. Tudi brez njih smo uživali. Predstavila se nam je glasbena skupina in nam zapela ter zaigrala nekaj značilnih sicilijanskih pesmi. Zelo smo se zabavali ob glasbi in športnih igrah. Vsi smo bili izmučeni in lačni, nakar nas presenetijo z različnimi vrstami pic ter na koncu z veliko, slastno torto. Seveda smo se fotografirali. Po napornem dnevu smo v hotelu še spakirale svoje stvari in nestrpno dočakale zadnji dan.

Petek, 25. 3. 2022

Še zadnjič smo se zbudile v hotelu. Zbudile smo se prej, saj je bilo treba do konca spakirati kovčke ter jih odnesti ven na avtobus. Odpravili smo se v šolo na zaključno proslavo. Bilo je res lepo. Gledali smo plese vseh držav. Najprej smo bile me na vrsti in ogledali smo si ples Ob bistrem potoku je mlin in potem smo tudi vsi skupaj zaplesali. Bilo je res zabavno, saj so skoraj vsi učenci prišli plesat z nami.

Gledali smo še plese ostalih držav, Irci pa so še peli, igrali na instrumente ter plesali. Po zaključku proslave pa smo šli na kosilo. Pri kosilu smo bile žalostne zaradi odhoda, saj smo zadnje prišle ter prve odšle. Ko pa je prišel čas za odhod, smo se vsi zbrali zunaj ter si še podarili zadnji objem, saj ne vemo, ali se še bomo kdaj videli. Priteklo je kar nekaj solz, vendar je bil čas za odhod. Ob 15.00 smo odšle ter na letališče prispele ob 17.00, letalo pa je vzletelo ob 20.05. in to je bil zadnji dan naše mobilnosti v sklopu projekta Erasmus +. Bilo je res lepo in res upamo, da se še kdaj vrnemo tja.

Lucija Divjak, Lara Pučko, Iza Tješinski, Nika Šek, Lara Weis, Neža Dolamič, učenke 9. razreda OŠ Križevci

Zadnje kreativnosti

Kategorije

Kontakt

Dostopnost