Krokus

V letošnjem šolskem letu smo učenci 8. b razreda vključeni v projekt Krokus oz. projekt Sajenje čebulic rumenega krokusa. Le ta je nastal na Irskem. Z zasaditvijo čebulic rumenega krokusa (žafrana) se spominjamo vseh 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, ter drugih otrok, ki so bili žrtve nacističnih grozodejstev.

Projekt se začne izvajati jeseni, ko se zasadijo čebulice rumenega krokusa, saj le-ta na Irskem zacveti okrog mednarodnega dneva spomina na holokavst – 27. januarja. Rumeni žafran pa zato, ker nas spomni in opominja na rumene zvezde, ki so jih Judje morali nositi v času nacizma. Ko bodo spomladi zacveteli (rumeno), nas bodo ti  cvetovi spominjali na otroke, ki so bili umorjeni kot nedolžne žrtve v  2. svetovni vojni. Vendar nas lepota spomladanskega cvetja opominja, da se še po tako težkih preizkušnjah lahko začne novo življenje.

Ker smo se tudi mi zavedali vseh žrtev, trpljenja in ponižanja Judov, smo ob tej priložnosti na OŠ Križevci učenci 8. b razreda posadili nekaj krokusov (čebulic žafrana).                                                                                   

 Alen Žitnik, 8. b

Zadnji projekti

Kategorije

Kontakt

Dostopnost